Blog H2140_civil_infrastructure_WanchaiEastandNorthPointSewerage_1_b

Published on octombrie 31st, 2013 | by Admin

Apa si Canalizarea intr-o Capitala Europeana

Declaratii în vânt: „Pentru a avea apa si canalizare, un cetatean trebuie sa completeze o cerere tip, aflata la C.I.C. (n. r. – Centrul de Informatii pentru Cetateni), si în scurt timp vor veni reprezentanti de la S.C. „Apa-canal” S.A. Sibiu si vor rezolva racordarea”, ne spune reprezentanta Biroului de presa de la Primarie, Daniela Costa. Dar ce se face cetateanul care locuieste în Gusterita? Pentru mai multe detalii l-am contactat pe directorul S.C. „Apa-canal” S.A. Sibiu, Mircea Niculescu. Acesta ne-a declarat ca cei care au facut cerere de racordare la reteaua de apa-canal vor avea în curând acces la acest serviciu. „Când vor avea canalizare, nu pot sa va spun. Noi nu ne bagam, acolo sunt fonduri europene. Cautati-l pe Marius Danetiu, directorul proiectului I.S.P.A. Sibiu pentru mai multe detalii”.

Ceea ce am si facut. De la sediul implementarii proiectului I.S.P.A., de pe Strada Verzariei, nr. 2, aflam urmatoarele: exista un proiect I.S.P.A., într-adevar, care contine si reabilitarea sistemului de canalizare din zona Gusterita. Se vor face lucrari de introducere a canalizarii menajere (prin care se întelege colecatarea apei uzate din gospadariile oamenilor) în momentul în care proiectul (intitulat Oficiul de plati si contractare PHARE) va trece de câteva etape. De racordarea la canalizare vor beneficia doar proprietarii caselor mai vechi de doi ani. Proiectul de evaluare trebuie sa fie aprobat de Ministerul Finantelor Publice si de Agentia de Implementare a Planului I.S.P.A. „Speram ca va fi aprobat si nu vor fi necesare noi lucrari de reevaluare a proiectelor, astfel încât contractul de lucrari sa fie semnat pâna în luna septembrie, iar lucrarile propriu-zise sa înceapa în luna octombrie a acestui an. Suma totala a proiectelor I.S.P.A. pentru Sibiu este de 37.588.000 euro”, a mentionat Marius Danetiu. Din nou promisiuni, dar de data aceasta vin din partea U.E. si nu putem decât sa asteptam. Interesant este faptul ca, din aceasta suma, 2 milioane de euro, conform spuselor lui Marius Danetiu, reprezinta contributia directa (cofinantare adica) a S.C. „Apa-Canal” Sibiu. De ce Mircea Niculescu nu a stiut sa ne dea acest detaliu, nu putem sti. Buletin de Sibiu

Unele familii nu sunt în evidenta Primariei, iar casele acestora sunt construite ilegal pe domeniul public. Acest lucru se întâmpla într-o Capitala Culturala Europeana, la cca. 5 km de statuia lui Gheorghe Lazar. C. L. locuieste pe Strada Macesului. Nu are apa, canalizare, WC: „Mergem pe câmp sa ne facem treburile”, ne marturiseste. Pentru apa, îi trimite cu bidoanele pe copii, la un robinet aflat în preajma ultimei statii de autobuz. Întrebata daca are buletin, da din umeri. Neavând nici acte pe casa, nici sa vrea nu poate face contract cu cei de la Salubrizare.

 
Back to Top ↑