Blog c-e1361427522999

Published on octombrie 31st, 2013 | by Admin

Joan, femeia Papa – Între adevar si legenda

Johanna a fost de mica un copil ales, demonstrabil prin îndârjirea cu care si-a dorit sa învete sa citeasca si sa socoteasca , privilegiu rezervat pe atunci doar barbatilor. A sfidat orice bariera impusa femeilor si i-a tradus din greaca în latina pe Homer, Platon si Hipocrat.

Dublându-si cunostintele medicale citite în tratatele parintelui medicinei cu cele aflate de la mama sa, Johanna a învatat sa puna diagnostic unui om bolnav, dar si sa trateze cu plante medicinale.

Din dragoste pentru Dumnezeu a dus arta disimularii la perfectiune, ani de zile, deghizându-se în barbat, pentru a putea fi acceptata într-o manastire de frati, pe care a parasit-o doar pentru a se îndrepta spre Roma.

Reputatia ei de vindecatoare ajunsese pâna aici, fiind chemata sa-l trateze pe însusi Papa Sergiu al II-lea, bolnav de guta. Salvându-l, Papa începe s-o pretuiasca si sa-i asculte sfaturile, oprind-o lânga el si facând-o consilier si sfetnic, fara sa banuiasca vreodata ca sub straiele de frate, se ascunde un corp de femeie.

Dupa moartea lui Sergiu al II-lea, desi intrigantii din jurul sau aveau deja pregatit un succesor, poporul, înca suveran în dreptul de a-si alege întâiul conducator al Bisericii, îi va da votul sau Johannei, devenita prima si unica Papesa din istorie… sau din legenda! Sufletul ei de femeie a vibrat însa… nu doar pentru Dumnezeu, ci si pentru un barbat real, cu care, se spune c-ar fi ramas însarcinata.

Misterul deghizarii ei va fi revelat tocmai de o hemoragie pornita în zilele Pastelui, când Papesa va pierde, prematur, copilul.

Papesa Johanna a constituit o lectie amara pentru Vatican. Pentru a nu se mai repeta o astfel de greseala, s-a marit vigilenta Vaticanului. Astfel, viitorul papa este asezat pe un scaun fara fund pentru a se verifica daca este barbat. Catolicii nu vor sa discute despre Papesa Johanna, i-au sters numele din evidenta papilor, dar au mai ramas unele însemnari cu numele ei.

Merita sa vedeti „Pope Joan”!

Pâna data viitoare, cultivati micile bucurii si… nu uitati sa zâmbiti!
Back to Top ↑